Ayurvedisk udrensning

Vores krop er bygget til at være naturligt selvrensende. Lever, nyrer, fordøjelsessystemet og lunger arbejder hver dag på at fjerne ”affald” fra vores system og udrense gennem huden, urinen, afføringen og vejrtrækningen.

Men vores moderne livsstil gør at vores fordøjelse og afgiftningssystem er på overarbejde. Vi er konstant i kontakt med kemi, giftstoffer og stimulanser der forstyrrer den naturlige proces og skaber stagnation og ubalance i vores system. Dertil kommer en generel øgning i vores stressniveau, som særligt påvirker fordøjelsen og vejrtrækningen.


Selvom vi gør vores bedste ved at spise naturlige råvarer, reducere stress i hverdagen og bruge kemikaliefrie produkter, så vil vi komme i kontakt med giftstoffer af flere arter via vores miljø og livsstil. Så kroppen kan have brug for hjælp til en udrensning fordi vi simpelthen er oppe imod for meget til at det kan komme ud af sig selv.

Tegn på at du har brug for en udrensning

Nogle af de første tegn vi får, når vores krop og sind har brug for en udrensning er, at vi begynder at føle ekstra træthed og tunghed i systemet. Vi begynder muligvis også at bemærke en forstyrrelse I fordøjelsen samt at vores hud mister vitalitet og måske ligefrem viser tegn på urenheder og eksem.

Dertil kommer symptomer på det mentale og emotionelle plan. Det kan eksempelvis være en ophobning af negative tanker og følelser.


Her er nogle typiske tegn på, at du kan have godt af en udrensning:

 • Ubalance i fordøjelsen
 • Mental ”tåge”
 • Træghed og tung energi
 • Hormon ubalancer
 • Urenheder i huden (det siges at huden er en direkte reflektion af hvad der foregår inde i kroppen)
 • Træthed
 • Negative tanker og følelser, som du har svært ved at give slip på
 • Træghed i lymfesystemet som kan vise sig ved væskeophobning, hævede hænder og fødder, ubehag i leddene, cellulite m.m.

Giv din krop og dit sind et hvil

Ayurvedas tilgang til udrensning er at give kroppen og sindet et hvil og støtte de naturlige udrensningsmekanismer. Dette gøres gennem en periode med en simplificering af diæten, en nedjustering af stimuli og forstyrrelser samt udførelse af nogle simple ayurvedisk rensende og selvkærlige praksisser. Gennem en udrensning kan vi give kroppen – og særligt fordøjelsen – et hvil og skabe rum for at de dybere udrensningsmekanismer kan sætte i gang. Kroppen kan således atter hele sig selv og vende tilbage til sundhed og vitalitet.

 

En ayurvedisk udrensning går i alt sin enkelthed ud på, at du spiser den samme velsmagende linseret (kitchari) over en periode (typisk 3-7 dage). Når du spiser denne simple diæt og samtidig praktiserer nogle rensende og nærende ayurvediske ritualer (fx en daglig olie-massage), så stimulerer du fordøjelsen (ved at øge agni) og renser kanalerne for eliminering. Kroppen kan således komme af med stagnerede gift- og affaldsstoffer samt bringe doshaer tilbage i balance.

 

Ayurveda anbefaler at udføre en udrensning, når årstiderne skifter. Men det bedste tidspunkt at udføre en udrensning er, når du kan finde tid til at restituere og være uden stress.


Du kan tilmelde dig mit online-kursus Ayurveda detox-metoden, hvor du får de værktøjer, du skal bruge til at kunne lave en mild udrensning derhjemme.

Dette kan du få ud af udrensningen

Formålet med en ayurvedisk udrensning er at skabe balance mellem de tre doshaer, og dermed balancere de fysiske, mentale og følelsesmæssige systemer. Du styrker samtidig agni (evnen til at fordøje), så næringsstofferne fra maden bliver optaget optimalt – og alt det, du ikke har brug for, kommer godt gennem og ud af systemet.

 

Udrensningen kan påvirke os alle forskelligt og der er ofte forskellige faser man skal igennem. Den ayurvediske udrensning er tiden, hvor vi frigør og giver slip på de ting, der ikke tjener os mere. Det kan være fysiske giftstoffer, der fx. har sat sig i leveren - men det kan lige så vel være en frigivelse af "giftige" tanker, minder, følelser og fordomme. Når disse giftstoffer af den ene eller anden art bliver frigivet, så skal de støttes i at forlade vores system i blidhed og med accept. Denne proces kan for nogle føles tung og sløret - men resultatet i sidste ende er ofte, at:

 • du føler mere mental klarhed
 • du oplever øget energi
 • din fordøjelse fungerer bedre
 • du sover bedre om natten
 • du føler dig mere følelsesmæssig stabil og rolig

Sådan kommer du igang

Der er flere måder og niveauer at foretage en ayurvedisk udrensning. Du kan tilmelde dig mit online-kursus Ayurveda detox-metoden, hvor du får de værktøjer, du skal bruge til at kunne lave en mild udrensning derhjemme på 1-3 dage. Du kan også booke mit 1-1 udrensningsforløb, hvor jeg vil hjælpe dig med at foretage en dybdegående udrensning, som passer til dig og din livsstil. Jeg vil guide dig igennem de forskellige faser lige fra forberedelse, udførelse samt genopbygning.

unsplash