.

.

.

Dinacharya - Daglig ayurvedisk rutine

Det er i vores daglige rutiner, at magien sker. Det er her vi kan begynde transformationen for vores helbred og velvære. Det er de små ting, samt tidspunkterne vi gør dem på hver dag, der er afgørende for at ændre vores sundhed og liv til det bedre. Derfor er det ifølge ayurveda essentielt, at vi har forståelse for naturens og vores krops naturlige rytmer.


Dinacharya betyder ’Daglig disciplin’ og giver os en guideline for, hvordan en ideel daglige rutine kan se ud. Dinacharya tilgodeser velvære for kroppen, sindet og vores spirituelle væsen. Nogle af de vigtigste rutiner, vi kan kikke på er vores morgen- og aftenrutiner.

Morgenrutiner

Om morgenen er det vigtigt, at vi støtter udrensning og fordøjelse. Om natten foregår der en masse udrensning i både krop og sind, og i de tidlige morgentimer skubbes toksinerne til kanalerne for eliminering. Det er derfor vigtigt, at vi hjælper vores system med at komme af med de affaldsstoffer om morgenen – herunder at rense de kanaler, som udskiller affald, så vi ikke optager dem igen.

Nogle af de balancerende og rensende morgen-praksisser, vi kan udføre er:

  • Stå op mellem kl. 5:30 og 6:30
  • Undgå unødvendig stimuli og hold sindet klar (vent fx med mobilen. Undgå at kikke på den som det første om morgenen)
  • Rens din mund med tungeskrab og ’oil pulling’
  • Drik varmt vand med frisk-presset øko-citron
  • Udfør en abhyanga selv-massage (find guide her)
  • Tør-børstning (garshana)
  • Sørg for at komme på toilettet så snart du mærker et naturligt behov

Aftenrutiner

Om aftenen handler det om, at vi bringer ro til vores nervesystem, slipper dagen og støtter krop og sind til at kunne få en god nærende søvn. Det optimale tidspunkt at sove på er omkring kl 22. Dette skyldes blandt andet, at det er mellem kl. 22 og 02 at pitta-energien sørger for vigtige organ-rensende og regenererende processer.

Her er inspiration til nogle gode aftenrutiner:

  • Spis gerne et let aftenmåltid mellem kl. 18 og 19, og gå en tur efterfølgende for at afhjælpe din fordøjelse
  • Undgå generelt tunge måltider om aftenen, og spis helst ikke efter kl 20
  • Sluk gerne for skærme og kunstig stimuli en times tid før sengetid.
  • Anvend beroligende essentielle olier (fx lavendel og cedarwoord). Du kan diffuse olierne i soveværelset eller give dig selv en fodmassage med olierne.
  • Udfør et par blide yoga-stræk og/eller beroligende pranayama-øvelser
  • Gå i seng kl 22

Opbygning af en god praksis

Start gerne med at indføre et par rutiner, og byg så langsomt op. Mærk hele tiden efter hvad rutinerne gør for dig og justér eventuelt. Det at lytte til sig selv og egen krop er vigtigst og måske den mest fundamentale læring i ayurveda: At lytte til os selv og hvad der er bedst for os. Vi er selv vores egen bedste healer, og det er denne indsigt, vi skal have skabt forbindelse til igen.


Ayurveda lærer os at være opmærksomme på de helt subtile og spæde tegn på ubalancer – det kan fx være fordøjelsesproblemer, træthed eller små hudirritationer. Målet er at lytte og være opmærksom på hvad vores krop forsøger at fortælle os, og herudfra træffe bevidste valg der genetablerer balance og det frie flow af energi og information gennem vores krop. Som den ayurvediske læge Deepak Chopra udtrykker det: ”We have only to point ourselves back to our being, and nature will heal us”


Ayurveda tilbyder værktøjer og vejledning til hvilke livsstilsvalg, der kan støtte os hver især. Ayurveda anerkender at vi alle er forskellige og derfor er der heller ikke en ”one size fits all”. Vores ayurveda type (dosha) giver os værdifuld information til at finde ud af, hvordan vi skal træffe hverdagens valg til at gendanne vores naturlige tilstand af sundhed, glæde og balance.


Læs her om doshaerne (din ayurveda-type)

unsplash