Din Ayurveda-type (dosha)

Ifølge ayurveda kan vi bringe os selv til sundhed og balance, når vi synkroniserer os med naturen og holder naturen i os selv i balance. Dette gør vi bl.a. ved at kende til de tre livsenergier Vata, Pitta og kapha. Disse livsenergier findes i naturen omkring os, samt indeni os, og de er bygget op af de fem elementer: æter, luft, ild, vand og jord. Disse 5 elementer er byggestenene i alt levende.


Vata, Pitta og Kapha er de kræfter, der styrer enhver naturlig funktion og regulerer enhver proces i vores krop og sind. Da hver af os er et unikt udtryk for naturen, har vi hver en iboende tendens til et eller flere af disse principper. Dette forklarer, hvorfor vi hver især reagerer så forskelligt på den samme stimuli. Nogle af os er naturligt jordnære (med høj grad af jordelementet i kapha), mens andre er mere gennmtrængende og handlekraftige (med det ”brændende” ild-element i pitta). Ligeledes er andre naturligt mere kreative og flyvske i energien (med en høj grad af æter og luft-elementet i Vata).


Vi har alle en unik kombination af de tre doshaer, og når vi lærer at forstå denne kombination, så kan vi træffe bevidste valg, der hjælper os med at leve et sundt og balanceret liv. Ifølge ayurveda starter al sygdom med en lille ubalance i din dosha-konstitution, og derfor er det betydningsfuldt at vi forstår vores dosha-konstitution og lader denne forståelse guide os i vores daglige sundheds- og livsstilsvalg.


Læs om Vata

Læs om Pitta 

Læs om Kapha

VATA

Energien for bevægelse, som består af de to mest subtile elementer: æter og luft.  Vata er som vinden - flyvsk, tør, lys, subtil, uregelmæssig, hurtig, mobil og foranderlig. Dem med en overvægt af Vata i deres krop-sind konstitution har en tendens til disse egenskaber.


Vata er ansvarlig for alle former for bevægelse i krop og sind. Den sørger for vores tankevirksomhed og kreativitet.


Dem med en overvægt af vata har en tendens til at tænke, tale og bevæge sig hurtigt. Bevægelse og forandring er karakteristisk for deres natur. De er ofte idérige og får kastet mange bolde i luften (men ikke nødvendigvis grebet dem igen). Det er de mennesker, hvis vaner, interesser og daglige rutiner skifter betydeligt fra uge til uge.


I balance ser vi at mange vata-mennesker er entusiastiske, kreative, sprudlende og omstillingsparate.


Er vata i ubalance (overstimuleret) kan det vise sig ved tørhed og luft i systemet (fx. tør hud samt oppustet mave og forstoppelse). Der kan også ses en tendens til stive led, svimmelhed samt dårlig cirkulation. På det mentale plan kan symptomer som nervøsistet, ubeslutsomhed og angst være symptomer på ,at vata er kommet ud af balance.


Sådan balancerer du Vata:  Vata's flyvske natur gør at der ofte er behov for at prioritere regelmæssighed, struktur og daglige rutiner. Sørg særligt for nogle gode rutiner om morgenen og aftenen og sørg for at få nok søvn. Spis varm og tilberedt mad med krydderier (fx. grød og gryderetter). Favoriser smagene sød, sur og salt.

Tænk generelt i det der grounder dig, når du vil balancere din vata-energi. Eksempelvis gå-ture (gerne i bare tærer hvis muligt), blid yoga, meditation samt beroligende og groundende essentielle olier (fx. Frankincense, lavendel og cedertræ) 

Få flere tips her til hvordan du balancerer vata.

PITTA

Energien for transformation, som styrer vores fordøjelse og stofskifte. I kroppen er pitta derfor ansvarlig for at transformere maden (bryde den ned og transformere den til vores væv). I sindet står pitta for at transformere den information, vi tager ind (at  modtage rå information, pille det fra hinanden, forstå det og organisere det).


Pitta består af ild og vand, hvor ild-elementet er mest dominerende. Pittas kvaliteter er varm, skarp, gennemtrængende, let, mobil, fugtig og flydende (tænk på syre og galde).


Mennesker med en overvægt at pitta er præget af ild-elementets intense og gennemtrængende kvaliteter. Typisk er det mennesker der brænder igennem med deres viljestyrke og handlekraft. Vi ser dem typisk som ambitiøse og målrettede mennesker med stærke lederevner.


I balance har pitta-typer ofte en stærk og regelmæssig fordøjelse og et konstant energi-niveau i løbet af dagen. De er som udgangspunkt skarpe, intellektuelle og målrettede.


I ubalance kan ild-elementet kamme over, hvilket kan vise sig ved øget temperament, irritabilitet, kort lunte og perfektionisme. Fysisk kan det vise sig som øget syreophobning og inflammation, udslæt, eksem og varme-symptomer (fx. hedeture, feber og diarre)


Sådan balancerer du Pitta:

Pitta's varme og intense natur gør, at der ofte er brug for at balancere med det modsatte: det der køler. Sørg derfor for at holde dig kølig - særligt om sommeren. Prioritér fx. kølende, basisk og sød mad (undgå varmt og stærkt krydret), kolde bade og svømmeture i havet. Brug meget gerne gåture i naturen samt meditation til at koble fra, køle af og finde ro.


Er du meget præget af pitta, så har du måske svært ved at slippe dagen og falde til ro om aftenen. Tænk derfor gerne i nogle gode aften-rutiner som støtter dig i at bringe ro til både krop og sind. Undgå gerne at arbejde (besvare mails osv.) i timerne op til din søvn. Sluk også gerne for tv og skærme senest kl. 21.


Kølende og beroligende essentielle olier er gode for mennesker med meget pitta i deres dosha (fx. lavendel og sandeltræ). Brug gerne disse olier om aftenen før sengetid - eller i løbet af dagen, når du har brug for at finde ro.

Blomstrede, opløftende og søde olier er også gode for pitta-dosha: fx essentielle olier fra rose eller jasmin:


KAPHA

Energien for struktur og sammenhæng som er forbundet med elementerne jord og vand. Jordelementet har brug for vand til at få tingene til at holde sammen (som vand når du bygger sandslot). Kapha er som limen der binder det hele sammen. Dens kvaliteter er kold, flydende, sød, tung, langsom, tæt og stabil.


I kroppen står kapha for tætheden i vores knogler og fedt, sammenhængen i væv og led samt fugt, så vi ikke tørrer ud. Kapha er dermed ansvarlig for stabilitet, sammenhæng og fugtighed i kroppen.


Dem med en overvægt af kapha er generelt naturligt rolige, grundige, jordbundne, loyale og vedholdende. Kropsligt ser vi typisk kapha typer med en kraftig og robust fysik.


I balance har kapha typer en stor råstyrke, er stabile, kærlige og nærværende. De er typisk medfølende, gode lyttere og gode til at skabe samhørighed og fællesskaber.


I ubalance oplever mange mennesker med overvægt af kapha stagnation og ophobning i både krop og sind. Det kan eksempelvis resultere i en træg og langsom fordøjelse samt generel tunghed i krop og sind. Kapha typer i ubalance kan have en øget tendens til at trække sig tilbage og holde på både følelser og affaldsstoffer i kroppen. Vi ser derfor ofte at kapha typer i ubalance ophober væsker i kroppen og tager på i vægt. Desuden kan stagnation og en tungere sindstilstand være tegn på at kapha er i ubalance.


Sådan balancerer du Kapha:

Kapha's tendens til langsomhed og stagnation gør at der ofte er brug for at balancere med det der skaber lethed, bevægelse og flow. Indenfor kosten er det at fokusere på at spise letfordøjeligt mad med mange stimulerende krydderier. Kapha typer har godt af at spise lette måltider med mange grøntsager som er lettilberedte (fx. dampede grøntsager). Undgå at spise for meget rå mad, tung, sød og olieret. Krydret, bittert og astringerende smage er gode for kapha.


Sørg gerne for en god rensende og stimulerende morgenpraksis for at skabe lethed og vække kaphaens tungere energi. Start gerne dagen med at rense din tunge og drikke et stort glas varmt vand med citron (og evt. lidt ingefær). Dette hjælper udrensning og fordøjelse.


Du kan bruge varmende, stimulerende og opløftende essentielle olier til at balancere kapha. Det kan fx. være eucalyptus, grapefrugt samt bergamot.

Forstå din unikke

Dosha sammensætning


Ved at forstå din primære dosha (eller unikke blanding af doshaer), vil du få værdifuld information til hvordan du bedst muligt udnytter dine naturlige styrker og øger dit velbefindende i både krop, sind og følelser.


Det tager tid at forstå sin dosha. Du kan enten have én dominerende dosha eller to dominerende. Du kan sågar være det vi kalder tri-dosha, som betyder at du har lige dele af alle tre doshaer. Uanset hvad, så hav for øje at et individ aldrig vil matche beskrivelserne af doshaerne fuldstændigt perfekt.


Selv-observation er det vigtigste for at forstå hvordan energierne optræder i dig og hvordan de ændrer sig i takt med naturens cyklusser (fx årstiderne), din livssituation, stress-niveau m.m. Du kan finde mange tests online, som kan give en fin pejling og som kan være først skridt på vejen. Derudover kan du booke en 1-1 konsultation og herigennem få hjælp til at forstå din konstitution – og ikke mindst få supervison og redskaber til, hvordan du skaber en balancerende livsstil, der passer til dig.