Efterårets Vata-sæson

Efteråret er domineret af vata-energien, som blandt andet er forbundet med ustabile og svingende energier og en luft som er blevet koldere og mere tør. Disse kvaliteter er stigende udenom os såvel som indeni.


Når naturens energi skifter, så påvirker det os mennesker. For mange betyder det, at efteråret er en tid, hvor vi føler os mere trætte og følelesmæssigt ustabil.


Dagene bliver koldere og mørkere, og mange oplever et naturligt behov for at trække sig tilbage og skrue ned for sociale aktiviteter. Efteråret er en overgangsperiode og er et godt tidspunkt at give slip og rense ud. Det er samtidig en god periode at fokusere ekstra på de gode stabile, groundende og nærende rutiner, som hjælper med at balancere vata-energien.

Sådan får du din

Vata i balance

Ifølge ayurveda er det vigtigt, at vi sørger for at balancere efterårets energi - særligt hvis vi har tendens til at komme i en vata-ubalance, som blandt andet kan vise sig ved et uroligt og bekymret sind, koncentrationsbesvær, søvnproblemer, forstoppelse og tør hud.


Her er forslag til nogle praksisser, der kan støtte dig i efteråret:


 • Vata er kølig, så det er nu vi skal sørge for at tilføre ekstra med varme til vores system. Nær dig selv med varm veltilberedt mad med masser af spicy varmende krydderier - eksempelvis suppe, dahl, grød og gryderetter. Tilsæt gerne fedtstof i form af ghee.    • Rutiner og regelmæssighed - herunder gode søvnrutiner. Sørg for at komme i seng i god tid, helst kl 22. Lad evt de beroligende essentielle olier (ex lavendel og cedartræ) støtte dig til en god nattesøvn. Kom dem i diffuseren i soveværelset ca 30 min før sengetid, og massér nogle dråber blandet med mandel- eller sesamolie under fødderne.


    • Prioritér mindre elektronik og skærmtid. Sluk gerne for nyhederne, hvis du har tendens til et bekymret og depressivt sind. Særligt i denne tid er der meget fokus på frygt og negativitet i nyhederne. Frygt er skadelig for vores krop og sind, så vær opmærksom på at begrænse denne stimulering (eller eventuelt sluk helt for nyhederne i en periode). Prioriter i stedet at komme mere ud i naturen eller lav det hyggeligt og opløftende for dig selv indendøre. Bring gerne naturen ind i hjemmet med de essentielle plante-olier og lad dem nære dig på daglig basis med naturens vibrationer.


    • Brug de groundende og varme aromaer til at balancere din krop og dit sind og til at skabe en nærende og tryg atmosfære i hjemmet. Du kan bruge de essentielle olier fra fx ingefær, gurkemeje, sandeltræ, frankincense og patchouli. Jeg vil også anbefale blandingen 'On Guard' fra doTERRA, som er særligt god i denne tid. On guard består af nellike, appelsin, kanel, eucalyptus og rosmarin - blandingen er energivende, styrker immunforsvaret, giver os næring og beskyttelse. Du kan komme den i diffuseren og lade de aktive molekyler og den skønne aroma sprede sig i hjemmet. Olien er også lækker at komme i te eller varm mælk. Rør 1 tsk honning med 2 dråber af olien og rør i varmt vand. Det er en god måde at optage de mange gode fordele fra olien. Læs her min guide til hvordan du køber dine essentielle olier eller skriv til mig på maiken@ayume.dk, hvis jeg skal hjælpe dig igang.


     • Bring ro til dit system og træk energien ned i kroppen med groundende bevægelser og åndedrætsøvelser - ex yin yoga og vekselåndedrættet


     • Nær dig med varme krydrede drikke - eksempelvis gurkemeje-mælk, varm mælk med honning og varm hyldebærsaft. Du kan lave en nem gurkemeje-mælk med essentielle olier. Rør honning op med dråber af den essentielle olie fra gurkemeje og ingefær og tilsæt til varm mælk med lidt sort peber og evt. kardemomme og kanel. Du kan få min og Thereses opskrift på hyldebær/aronia-saft her     unsplash