.

.

.

Vinter

Der er en særlig stilhed der karakteriserer vinteren. Det er blevet koldere og mørkere og naturen har trukket sig tilbage og er gået i hi.


Med vinteren følger en invitation til at justere vores egen energi. Det er tiden til at reflektere, hvile, restituere og rette energien mere indad.


Ifølge Ayurveda indeholder hver sæson et unikt sæt af kvaliteter, som påvirker os alle. Hvordan vi hver især reagerer på sæsonernes kvaliteter kan være forskelligt afhængig af vores indre natur. Det er en af årsagerne til at det er værdifuldt at kende din unikke krop/sind-konstitution (dosha), da den er essentiel for at sikre trivsel og balance henover sæsonernes skifte.

Vinteren anses for kapha-sæson med stærke undertoner af vata-kvaliteter (særligt i første halvdel af sæsonen)

Oprethold balance & stabilitet i vintersæsonen

Om vinteren kan vi lettere komme til at føle os tunge i sindet og sløve i kroppen. Har man tendens til kapha- og vata-ubalance bør man være ekstra opmærksom på at opretholde balance, styrke og stabilitet i vintersæsonen.  Her er nogle generelle anbefalinger til hvad du kan have fokus på henover vinteren:


  • Kost: kroppen har brug for mere støtte og næring for at holde sig varm og sund i vintermånederne. Spis gerne varm tilberedt mad som er velkrydret med balance ml de seks smage.
    Drik varme drikke - undgå drikke som er meget kolde. Har du udfordringer med fordøjelsen, så drik gerne te lavet på fenikkel, koriander og spidskommen.


  • Hvile & genopladning: prioriter mere hvile om vinteren og hyld langsomheden og mørket. Tænk i at nære dig selv både indefra og udefra med selvkærlige praksisser (fx Abhyanga-massage, yoga, meditation og aromaterapi)


  • Hold dig varm: Klæd dig ekstra godt på og drik flere varme drikke, der bringer varme og "smører" indefra. Drik fx. varm mælk med honning, ghee og gurkemeje. Tag gerne et varmt bad jævnligt. Favoriser flere varmende krydderier (som fx kanel og ingefær) i mad og drikke.


  • Fugt & olie: særligt første halvdel af vinteren er generelt tør. Fokuser derfor gerne på mere fugt og olie. Både olie på huden (fx via en Abhyanga massage) samt indtag større mængder sunde fedtstoffer (fx Ghee, olivenolie, sesamolie, nødder og kerner)


  • Prioritér de gode morgenrutiner - særligt hvis du har tendens til kapha-ubalance, som eksempelvis kan vise sig ved træghed (både fysisk (fordøjelse) samt mentalt) og lav energi-niveau. Morgenrutinerne hjælper dig med at sætte gang i fordøjelsen, rense ud i systemet og tilføre energi og klarhed. Du kan med fordel supplere med essentielle olier (Zengest, Lemon og peppermint) til at støtte fordøjelse, udrensning og energi. Start gerne dagen med at komme citrus-olier (fx. wild orange, bergamot og Lemon) i diffuseren til at opløfte sindet og energien i hjemmet. Læs mere om morgenrutinerne her.


  • Prioritér de gode aftenrutiner - særligt hvis du har tendens til pitta- eller vata-ublance, hvor du føler uro og stress i systemet og måske har udfordringer med nattesøvnen. Du kan supplere med beroligende essentielle olier til at bringe ro til krop og sind og støtte søvnen (skriv gerne til maiken@ayume.dk, hvis jeg skal sende dig nogle anbefalinger). Læs mere om aftenrutinerne her.


'On Guard' for ekstra støtte


Du kan supplere med rene essentielle olier fra planter, som er en nem og effektiv måde at give vores krop og sind ekstra støtte fra naturen. Essentielle olier har evnen til at balancere sindet og styrke kroppen.


'On Guard' fra doTERRA er min personlige favorit-olie til vintersæsonen.

Det er en blanding af essentielle olier fra nellike, rosmarin, kanel, appelsin og eucalyptus, som er nogle af de planteolier, der støtter op om et velfungerende immunforsvar. 


Sådan anvender du On Guard

Overordnet er der tre måder at anvende essentielle olier, og få glæde af deres mange egenskaber: Aromatisk, på huden og indvortes.

Her er mine 5 favorit-måder at anvende On Guard: 

1. Drikkes i en kop varm mælk med honning
I denne tid drikker jeg jævnligt On Guard i en kop varm mælk med honning og ingefær for at tilføre varme til mit system og støtte op om mit immunforsvar. Opskrift: Rør 1 dråbe On guard med 1 tsk honning og 1/2 tsk stødt ingefær op i en kop. Tilsæt varm mælk og drys med kanel. On Guard er desuden lækker i en kop te (1-2 dråber) sammen med lidt honning og friskpresset citron. 

2. Smøres på huden under sygdom
On Guard er en af de olier, jeg anvender i min immun-blanding (floom-blandingen). Jeg blander den sammen med Frankincense, lemon, oregano og tea tree samt fraktioneret kokosolie og smører under fødder og langs rygsøjlen flere gange dagligt under sygdom - eller i perioder hvor jeg føler, jeg har brug for ekstra beskyttelse og styrke.

3. I min immunstyrkende hyldebærdrik
On Guard indgår i min immunstyrkende hyldebær/aronia-drik, som min familie og jeg drikker som en "vitaminpille" gennem vinterhalvåret. Se opskrift her.

4. I en Ayurvedisk abhyanga massage
Når jeg har brug for ekstra næring og beskyttelse, så udfører jeg en ayurvedisk abhyanga massage, hvor jeg tilfører On Guard til min massage-olie. Hver obs på, hvordan din hud reagerer på olien (start med at teste den af på et lille område først og fortynd altid olien godt (fx 2-3 dråber i ca. 1/2 dl sesamolie til hele kroppen). Du kan tilmelde dig min nyhedsmail og modtage min Abhyanga step-by-step guide.

5. I en diffuser
Jeg elsker duften af On Guard - særligt i vintertiden hvor varme og hygge kalder. On Guard dufter for mig lidt af jul med den søde kanel, krydrede nellike og skallen fra appelsin. Om efteråret og tiden frem mod jul bruger jeg ofte On Guard i diffuseren (et lille apparat som forstøver vand, aromaen og de aktive molekyler fra olien ud i hjemmet). Du kan købe en af startpakkerne, hvor der både er olier og en diffuser inkluderet, hvis du gerne vil igang med at diffuse essentielle olier derhjemme.


Udover at støtte immunforsvarets naturlige funktioner, så er On Guard god til vores luftvejefunktion og kan med fordel anvendes, når der er forkølelse, hoste m.m. i omløb (gerne suppleret med olien 'Air').


Derudover har On Guard en energigivende og opløftende aroma, der er en støtte i perioder med træghed og tungsind. On Guard er en blanding af essentielle olier, som jeg anbefaler alle at have hjemme i vintersæsonen. On Guard indgår i startpakkerne Family Essentials samt Home Essentials.

unsplash